Yin yoga: yoga van volledige overgave
Yin yoga is in de vorige eeuw in Californië door de Amerikaan Paul Grilley ontwikkeld. Yin yoga is een meditatieve en rustige yogavorm. Grilley baseert zijn theorie op onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van de energiebanen in ons lichaam en van acupunctuur. Yin-energie is langzaam, naar binnen gekeerd, vrouwelijk en passief. 

 

Wat doet Yin yoga?
In onze yang (actie) georiënteerde wereld is het nog een hele uitdaging om niets te doen: om je gewoon over te geven aan dat wat nu, op dit moment, is. Ons hoofd gaat dan namelijk vaak toch juist aan de slag om ons maar bezig te houden: "Doe ik het wel goed? Wat ga ik na deze yogales doen? Jeetje, hoe lang duurt dit eigenlijk nog?". Yin yoga daagt je uit tot acceptatie en overgave: niets doen dus!

 

Meer voordelen van Yin yoga

  • Het creëert ruimte in bindweefsel en gewrichten, waardoor je meer ruimte en mobiliteit in je lichaam gaat ervaren
  • Het werkt stressverlagend: Yin yoga creëert balans in lichaam en geest, omdat het hier volledig gaat om loslaten en ontspanning
  • Het stimuleert je meridianen (energiebanen), zodat je 'chi' (levensenergie) weer vrijuit kan stromen
  • Het helpt je volledig in je lichaam en in het huidige moment te zijn, omdat we de houdingen langere tijd vasthouden. Hierdoor krijg je de kans je hoofd tot rust te brengen en wat dieper te zakken - fysiek en mentaal

 

Voor wie is Yin yoga?

Yin yoga is voor iedereen. In onze drukke maatschappij, waarin we eigenlijk altijd 'aan' staan, is het goed om af en toe bewust voor een yin-moment te kiezen: rust, stilte en jezelf terugtrekken - oftewel, 'pratyahara' beoefenen: het sluiten van de zintuigen. Op die manier herstel je de verbinding met jezelf en laad je je batterij weer op. Ook als je veel 'yang' yogavormen of sporten beoefent, of bijvoorbeeld juist veel achter een beeldscherm zit, is Yin een belangrijke aanvulling: soepel bindweefsel kan blessures voorkomen en vermindert bijvoorbeeld onderrugklachten.

 

Lesinhoud
Tijdens de Yin yogalessen nemen we de tijd voor meditatie vooraf. De houdingen in Yin yoga zijn liggend of zittend en we houden de poses langere tijd aan (meestal 3 tot 6 minuten). We eindigen altijd met een diepe ontspanning om de effecten van de houdingen volledig in lichaam en geest te laten integreren.


Yin yogales volgen

Er is elke vrijdagavond van 19.00 tot 20.15 uur Yin yoga bij Yogastudio Movonne in Tilburg. Deze les geef ik samen met mijn collega Femke Stoeldraijer. De ene week krijg je dus les van mij, en de andere week van Femke. De lessen zijn rechtstreeks te boeken via de website van Movonne.